Lämna hunden ensam

Det är inget litet beslut man fattar när man bestämmer sig för att skaffa en valp. Vanligtvis är valpen redo att flytta hemifrån när den är åtta veckor gammal, och behöver då tillsyn och omvårdnad i princip dygnet runt precis som vilken bebis som helst. Till skillnad mot en riktig bebis blir det dock mer köp av valpsaker än produkter från kidsbrandstore till exempel. Därför måste man ha ordnat med allt det praktiska innan man får hem valpen för att den inte ska lämnas ensam alls i början. Kan man inte vara hemma, ta med valpen till jobbet eller ha någon som kan vara dagmatte den första perioden, behöver man ta sig en funderare på om man kan ha hund alls. Hundar är flockdjur och trivs inte med att vara ensamma allt för länge. Enligt Jordbruksverkets regler måste hunden rastas var sjätte timme, men rekommendationen är att inte lämna den mer än fem sammanhängande timmar under en dag.

Det är dock viktigt att hunden klarar av att vara ensam, till exempel när man ska ut på ärenden och liknande. Därför är det bra att börja tidigt med att träna valpen på att vara ensam, så fort man lärt känna varandra och valpen börjat känna sig trygg i det nya hemmet. Se till att valpen alltid är rastad, har ätit och är trött när du ska börja ensamträna den. Börja i små steg med att sätta upp till exempel ett kompostgaller för dörren in till rummet där du sitter. På så sätt kan valpen se dig även om ni inte är i samma rum. Ignorera valpen om den blir orolig och låtsas som om ingenting när du går ut till den igen. Var noga med att inte berömma den när du kommer tillbaka utan uppträd helt normalt för att inte skapa några förväntningar hos valpen. Upprepa detta några gånger om dagen tills valpen inte tycker att det är något märkvärdigt alls. Trappa upp gradvis med att lämna valpen när du utför sysslor som du gör i vanliga fall också – går till tvättstugan, går ut för att ta in post eller går ut för att slänga soporna. Ignorera alltid valpen när du kommer in igen, hur glad den än är över att se dig. Det får inte vara en stor grej att du varit borta en stund.


Hur fort det kommer att gå att lära hunden vara ensam är högst individuellt, då alla hundar reagerar olika. Vissa lär sig aldrig att trivas med att vara ensamma, medan andra kan tycka att det är okej. Att hunden klarar av att vara ensam är viktigt, men det är minst lika viktigt att ha tillgång till någon som kan ställa upp som hundvakt vid de tillfällen då man behöver lämna hunden mer än fem timmar eller om man till exempel ska resa bort.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *