Behöver du få bättre pli på din hund?

En hund behöver åtminstone ha en stabil vardagslydnad. Inte bara för att vara trevlig att ha i hemmet, utan även för hundens bästa. En hund mår nämligen allra bäst om den tydligt vet vad den får göra och när ägaren ger klara direktiv. Hunden är ett vanedjur på det sättet. Det kan vara svårt att veta hur man ska börja träna sin hund för att få in rätt regler. Ett bra sätt är att gå en lydnadskurs . Där kan du och hunden få öva på bland annat koppelgång och inkallning. Din hund får även social träning genom att umgås med de andra hundarna på kursen. Läs vidare för mer tips om lydnadsträning.

leisure-wildlife-photography-pet-photography-dog-159557En bas att börja med

Grundträning i vardagslydnad är en viktig bas att stå på. Detta innefattar inkallning, husvett, koppelträning, kontakt, beteende vid möten och social träning. Det kan verka mycket, men mycket av denna träning kommer automatiskt. Husvett innebär hur hunden får bete sig i hemmet. Genom att vara konsekventa med regler lär vi hunden att inte tigga vid matbordet och att inte vara på möblerna. Det är skönt för en hund att ha en soffa att koppla av i
men det finns gånger då vi människor vill ha möblerna för oss själva! Om vi istället låter hunden få en skön hundbädd och tydligt visar att det är hundens plats, då sitter det till slut. Inkallning innebär att hunden alltid kommer när du ropar. Koppelträning betyder att hunden går fint i koppel. Kontakt att din hund automatiskt söker kropps- och ögonkontakt med dig. Social träning och beteende vid möten går lite hand i hand. Genom att låta din hund möta andra hundar lär den sig rätt beteende.

En väluppfostrad hund

Som hundägare är det nästan oundvikligt att jämföra sin hund med andra hundar. En del hundar verkar så väluppfostrade, medan ens egen hund kanske är lite mindre lydig. Vissa kan till och med ta med sig sin hund på restaurang
medan vissa kanske inte ens kan få hunden att lyda hemma vid middagsbordet. Det kan ibland tyckas omöjligt att få hunden att lyda, speciellt om det är en hund som har kommit in i trotsåldern. Ibland kan det ta lång tid att få in nya regler, men genom att upprepa samma träning sätter det sig till slut. Tänk på att positiv lydnadsträning är viktigt. Låt din hund få beröm för det den faktiskt klarar av. Var konsekvent med din träning. Om du har tränat bort tiggeri vid middagsbordet men sedan låter hunden få smaka ändå, eller att någon annan i familjen gör det, så måste ni börja om med träningen igen. Tydlighet är viktigt vid lydnadsträning.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *