Skaffa jakthund

För många jägare, ja till och med de allra flesta, så är jakt synonymt med jakt med hund. För många är det även så att själva hundarbetet som är hela tjusningen med jakten. En bra hund, på topp kan göra jakten till en oförglömlig upplevelse.Om du är en nybliven jägare, så bör du ställa dig frågorna; behöver jag ha och vill jag ha en hund? Om svaret på denna fråga är ja, då är det dags att börja leta efter en hund som kan passa dig så väl som den ska passa till jakt.

Vilken ras ska jag välja?

Generellt kan man säga att för dig som ska skaffa din första jakthund, så är det en bra idé att välja mellan de raser som är väletablerade och numerärt stora. Är du ute efter en älghund, för älgjakt, så är en gråhund att bra alternativ. För dig som vill ha en hund som driver rådjur är ennorwegian_elkhound tax eller en drever att rekommendera. Utforskandet är grundprincipen, läs på om de olika raserna och vad dessa har för fördelar inom jakt. Då det finns många olika sätt att jaga på, så gäller det att ha en hund som fungerar vid den jakt du själv tänker bedriva. Vill du ha en specialist eller en allrounder? En hund som fungerar som en jaktmaskin eller en ras som inte kräver allt för mycket aktivitet? Allt beror som sagt på vad du ska jaga och hur ofta. Ta gärna kontakt med rasklubbar och be dem berätta mer om de raser som du intresserar dig för.

Vad kostar en valp och vad ingår?

När du har bestämt dig för vilken ras du vill ha, så är det dags att köpa din hund. Det finns två alternativ, det är att köpa en vuxen hund, och det är att köpa en valp. Dock ska man tänka på att jakten bygger på bra kontakt mellan hundförare och hund och den kontakten byggs upp under valpens uppväxt. det är därmed en god idé att skaffa en valp. Kontakta flera uppfödare av den ras du väljer och åk och titta på dem. En valp kostar en del pengar, särskilt om du satsar på en renrasig hundvalp av dokumenterad jaktstam. Räkna med att en valp i bra inköp kostar mellan 6000 och 10 000. Valpen ska vara registrerad i Svenska kennelklubben samt id-märkt med antingen chip eller tatuering. Därtill bör valpen även vara avmaskad ett par gånger, samt vaccinerad och veterinärbesiktigad. Tänk på att din hund kommer att kosta dig pengar varje år. Veterinärkostnader, mat, utrustning med mera är något som tillkommer.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *