Hundar och sömn

Sömn är livsviktigt för människor, och detsamma gäller för hundar. Precis som för människor kan sömnbrist för hundar leda till en rad negativa konsekvenser för deras hälsa, till exempel försämrat immunförsvar, men en hund som lider av sömnbrist kan också bli en fara för människor. Detta eftersom sömnbristen kan medföra att hunden blir känsligare för beröring än tidigare, att den överreagerar på smärta och att den blir känsligare för ljud – vilket i sin tur kan leda till att den blir mer lättirriterad och aggressiv. En av de vanligaste anledningarna till att en hund är stressad är just att den får för lite sömn.dog-1127486_960_720

Konsekvenserna av sömnbrist är alltså snarlika för hundar och människor. Skillnaden ligger i att hundar har ett betydligt större sömnbehov än människor. Stora hundar behöver sova ännu mer än små hundar, och exakt hur mycket sömn en hund behöver varierar självklart även från individ till individ, men generellt kan sägas att en vuxen hund behöver sova mellan 12 och 18 timmar per dygn, alltså dubbelt så mycket som en människas 6 till 9 timmar. Ändå är det i vuxen ålder som en hund behöver som minst sömn – en unghund som är mellan 6 och 9 månader gammal behöver oftast sova mellan 16 och 20 timmar per dygn, medan en valp kan sova i princip när som helst och hela tiden.

Just för att sömnen är så viktig för hundars hälsa måste man som ägare se till att ens hund har ett eget hörn av hemmet där den kan känna sig trygg och säker, och där hunden vet att den inte kommer att bli störd. Det är med andra ord inte en bra idé att sova med sin hund i sängen, hur mysigt och frestande det än kan verka, eftersom hunden då kan störas av människors ibland oregelbundna sömntider. Se istället till att både du och hunden har så bekväma sängar att ni vill sova på varsitt håll. Om känner att du skulle behöva investera i en ny säng hittar du ett stort utbud av sängar för alla smaker på Sleepo.se. Även efter att hunden och du har era egna sängar måste man dock värna om hundens sömn även på andra sätt, till exempel genom att lära sina barn att inte störa hunden när den sover, eller försöka att själv inte väcka hunden om man arbetar på oregelbundna tider.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *