Hundar och mat

Att välja rätt mat till sin hund kan kännas överväldigande, särskilt om man är hundägare för första gången. Går man in i en djurbutik finns en uppsjö av alternativ, allt från hundmat anpassad efter hundens ras till dess ålder och dess personlighet. Dessutom finns de som råder hundägare att laga sin hundmat själva genom att kombinera saker som kyckling, lever, njure, nötvom och kött. Hur ska man göra för att välja rätt?

En bra början är att prata med uppfödaren som du köper hunden från. Uppfödaren har lång erfarenhet av just din hundras och av att föda upp valpar till vuxna hundar. Han eller hon kan därför ge råd som är specifika för rasen och hjälpa under de första månaderna, vilket kan vara en stor fördel, då olika raser har olika behov.dog-184332_960_720

Även om olika regler kring mat kan gälla för olika hundraser, är de flesta uppfödare dock överens om en sak, och det är att man inte bör ge hundar samma mat som människor äter. Det är med andra ord inte en bra idé att ge hunden resterna från matbordet, och inte heller att ge den några munsbitar medan familjen sitter och äter. Det beror både på hundens uppfostran (få vill väl ha en hund som tigger vid matbordet) och på hundens hälsa – människomat är nämligen ofta för kaloririk för hundar, som då lätt kan gå upp i vikt.

Dessutom finns en rad livsmedel som människor kan äta, men som är rent giftiga för hundar. Choklad är ett relativt välkänt exempel, men många hundägare är inte medvetna om att exempelvis lök, nötter, russin, salt och vindruvor också kan medföra en akutresa till veterinären. Den bästa tumregeln är därför att låta människor äta mat från exempelvis Matklubben, medan hundar får äta mat som är särskilt tillagad och avsedd för dem.

I slutändan finns det bara ett säkert sätt att veta om du ger din hund rätt mat, och det är att titta på hur hunden mår. Om hunden verkar frisk och pigg, har bra avföring och fin päls, kan du nog med säkerhet anta att du tar hand om din hund på helt rätt sätt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *