Hundar och barn

Hundar och barn

Barn och hundar är ofta en lyckad kombination. Med en gemensam lekfullhet och energi som slår det mesta brukar de hitta varandra och få ut ömsesidiga lekstunder. Om du har barn och vill skaffa en hund för hela familjen gäller det dock att du tänker dig noga för innan du fattar ditt beslut. Alla hundraser är nämligen inte lika lämpade att ha i en barnfamilj – och även om ingen hund är aggressiv eller ovänlig av naturen kan du ställas inför många praktiska dilemman när du väljer fel hundras till din familj.

portrait of young girl hugging her dogEn sådan praktisk fråga som du måste ta itu med är storleken på hunden. Barn tycker om att gosa och leka med hundar, men om hunden är alltför liten riskerar den att skadas i hårdhänta lekar. Då är det bättre att ha en större hund som tål att barnet klappar den utan att den blir rädd. Att lyfta hunden måste ske med varsamhet, något som mindre barn ibland inte har hunnit lära sig. Därför kan en större hund – som en labrador eller en golden retriever – vara att föredra eftersom de ofta har lätt för att umgås med barn.

En annan praktisk aspekt handlar om tid och familjepussel. Alla hundar kräver att du tar ut dem på promenad med jämna mellanrum, men vissa hundar kräver mer omvårdnad än andra. En bordercollie passar utmärkt om du bor på landet och har möjlighet att ta ut den på långa promenader och fårvallning då och då, men den fungerar inte lika bra i ett hektiskt småbarnsliv där varje minut är värdefull. Då är det bättre att välja en äldre hund med mindre energi som nöjer sig med kortare promenader i parken.

Det är viktigt att komma ihåg att varken barn eller hundar har samma nivå av perception och ansvarstagande som en vuxen människa. Det innebär att du alltid bör finnas i närheten när barn och hundar umgås för att undvika att en olycka inträffar. När du observerar situationen minskar risken för obehagliga överraskningar och du kan enkelt intervenera om du ser att något går snett, oavsett om det handlar om ett ledset barn eller en irriterad hund.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *