Välj rätt hund för dig

Välj rätt hund för dig

När du skaffar en hund tar du inte bara in en ny varelse i huset som ska ha mat och sovplats varje natt. Du ser också till att din egen livsstil förändras med nytt ansvar som följd. En hund har kanske inte lika höga krav som ett barn på uppmärksamhet, men du behöver likväl se till att tillfredsställa hundens grundläggande behov varje dag. Därför är det klokt att se till att du verkligen får den hund som du vill ha när du står i begrepp att skaffa vovve. Med mer kunskap om vilka egenskaper som olika hundar har kan du enklare se till att du slipper bli missnöjd i efterhand.

Dog's nose

Om du älskar friluftsliv och vill ha en hund med mycket energi kan schäferfamiljen vara din typ av hundfamilj. Dessa hundar gillar att samarbeta – både med andra hundar liksom med husse eller matte – och de är nöjda om de får uppgifter att arbeta med. I schäferfamiljen ingår inte bara schäfern utan också hundraser som bordercollien och den belgiska vallhunden. Gemensamt har de att de kräver en hel del träning och stimulans, men om du lyckas ge dem vad de vill ha får du en trofast och kompetent hund i gengäld.

Du som är ute efter en familjehund kan titta närmare på retriever-familjen. Den har fått sitt namn för att den fungerade som hämtare av bytet under fågeljakt, men idag är det en av de mest populära familjehundarna eftersom den är tålmodig och lugn. Den kändaste hunden i retriever-familjen är kanske golden retrievern. Det är en snäll och lojal hund som inte hetsar upp sig i onödan. Det gör att den är en perfekt kompanjon till barnen som kan leka med den utan att du riskerar att utsätta hunden för stress. I retriever-familjen finns också pudeln som är en sprallig och positiv hund med ett glatt humör.

När du har hund bör du se till att du har de praktiska förutsättningarna att ta hand om den på rätt sätt. Det betyder att du ska ha tid att se till att ta ut hunden på promenader, men det är också bra att ha grönområden i närheten. Om du har en altan eller innergård kan du köpa utemöbler och ha koll på hunden samtidigt som du njuter av en middag eller ett glas vin.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *